Výběr koktejlů a jiných alkoholických nápojů závisí na osobních preferencích, ale existují některé slavné alkoholické koktejly, které obstály ve zkoušce času a módy a stále zůstávají mezi nejoblíbenějšími koktejly objednávanými v barech po celém světě i dnes.
Klasické Daiquiri
Originální daiquiri má extrémně jednoduchý recept, který vyžaduje jen tři běžné ingredience. Pro nejlepší daiquiri je třeba použít kvalitní suroviny, včetně prémiového rumu, čerstvé limetkové šťávy a nejlépe domácího sirupu. Dobře vyrobené daiquiri by mělo mít příjemnou rovnováhu sladké a kyselé chuti a lze jej upravit podle osobního vkusu.
Potřebné suroviny
• 45 ml světlého rumu
• 15 ml domácího sirupu dle chuti
• 25 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
Všechny ingredience se vloží do šejkru s kostkami ledu a obsah se dobře protřepe. Přes sítko se obsah šejkru přecedí do vychlazené sklenice. Množství sirupu a limetkové šťávy lze upravit podle osobních preferenci. Koktejl se většinou nezdobí, ale lze použit klínek limetky nebo kroucenou limetkovou kůru. Koktejl se řadí mezi čisté drinky, které se podávají v malém množství. Pro přípravu větší sklenice se množství zdvojnásobí.
Pokud se k přípravě použije 80% rum, potom je obsah alkoholu vzhledem k dalším ingrediencím a ledu asi 20 %. Koukněte se na detailnější recept na daiquiri, pokud se na něj chystáte.
Tequila Sunrise
Je snadné nápoj namíchat a pro osvěžující efekt je velmi populární. Ve sklenici vypadá dobře hlavně zásluhou grenadiny (nealkoholický sirup z granátového jablíčka). S pomerančovou šťávou vytvoří efekt „východu slunce“. Hustý sirup se nalévá na dno sklenice a pomalu stoupá vzhůru.
Potřebné suroviny
• 60 ml tequily
• 120 ml pomerančové šťávy
• 15 ml grenadiny
• plátek pomeranče a koktejlová třešeň na ozdobu
Do vyšší úzké sklenice (highball) se dají kostky ledu, na ně se nalije tequila a pomerančový džus. Grenadina se pomalu lije po vnitřní straně sklenice a klesá ke dnu. Zdobí se pomerančem a třešní.
Pokud se použije k přípravě 80% tequila a objem sklenice i s ledem je asi 200 ml, nápoj má přibližně 11 % alkoholu.
Piña Colada
Klasický portorický koktejl je vyrobený z ananasové šťávy, bílého rumu a kokosového krému. Původně se v 50. letech podával nápoj mražený. Důležitý je druh rumu. Bílý nebo světlý rum je chuťově neutrálnější ve srovnání s tmavým rumem a z velké části se vyrábí v Portoriku.
Potřebné suroviny
• 60 ml světlého rumu
• 60 ml ananasové šťávy
• 45 ml kokosové smetany (lze použít kokosové mléko zahuštěné sirupem, konzistence je jako u kondenzovaného mléka)
• klínek limetky pro ty, kdo chtějí zmírnit sladkou chuť
• kousek ananasu a koktejlová třešeň na ozdobu
Rum, ananasový džus a kokosová smetana se nalejí do šejkru s ledem. Může se přidat šťáva z klínku limetky. Vše se dobře alespoň půl minuty protřepe. Nápoj by měl být krémový s lahodnou pěnou. Podává se ve větší sklenici ozdobené ananasem a třešní.
S použitím 80% rumu je obsah alkoholu v nápoji asi 13 %.
Bloody Mary
Bloody Mary je ikona v koktejlovém světě. Nápoj je z 20. letech 20. století, jen málo nápojů může překonat pikantně kořeněnou chuť. Tento rajčatový koktejl obohacený vodkou se stal lékem na kocovinu. Koktejl má mnoho variací.
Potřebné suroviny
• 45 ml vodky
• 90 ml rajčatové šťávy
• 15 ml čerstvé citronové šťávy
• kapka worcestrové omáčky
• špetka celerové soli (lze vyrobit doma ze soli a semínek celeru)
• špetka mletého černého pepře
• podle chuti lze přidat i čtvrt lžičky křenu
• na ozdobu klínek citronu a řapíkatý celer nebo okurka
Do vyšší sklenice se dá led, na něj vodka, rajčatová šťáva, citronová šťáva, worcester. Přidá se sůl, pepř, (křen) a vše se promíchá. Sklenice se nazdobí citronem, řapíkatým celerem nebo okurkou.
Nápoj patří k méně alkoholickým a má asi 10 % alkoholu.
Klasické kubánské Mojito
Mojito pochází z Kuby a je jedním z nejoblíbenějších nápojů světa. Je to jednoduchý míchaný nápoj z rumu, máty, limetky, cukru a limonády a jediným potřebným nástrojem je muddler a míchací lžíce. Máta a limetka mu dodávají chladnou, osvěžující chuť.
Potřebné suroviny
• 2 lžičky jemného cukru
• 6 až 8 lístků čerstvé máty
• 30 až 45 ml sody
• 1 limetka
• 60 ml světlého rumu
• snítka máty na ozdobu
Do vyšší sklenice se se dá cukr máta a troška sody, vše se důkladně rozmačká muddlerem, aby se cukr rozpustil a přijal chuť máty. Do sklenice se vymačká limetka, přidá se rum a vše se dobře promáchá lžící. Do další sklenice se dá led přes sítko se přelije rum s cukrem a mátou a přidá se soda. Ozdobí se snítkou máty.
Při použití 80% rumu je obsah alkoholu v nápoji asi 13 %.