Milujete svařák? Na vánočních trzích vždycky nejdříve zamíříte ke stánku se svařeným vínem, pijete svařák s kamarádkami, zimu si bez něj neumíte představit? Máme pro vás dobrou zprávu, svařené víno si klidně můžete připravit i doma. Zde je recept.
Recept na svařák: Potřebné ingredience
V první řadě budete potřebovat víno. Svařák se nejčastěji připravuje z červeného vína, avšak pokud ho připravíte z vína bílého, nebude ho muset tolik doslazovat. Doporučujeme určitě vyzkoušet obě varianty, zima bude ještě dlouhá, takže to určitě stihnete. K přípravě svařáku rozhodně není potřeba kupovat ta nejkvalitnější vína, vystačíte si klidně i s vínem stolním či jakostním. Cukr a koření se postarají o to, že vám svařák bude chutnat i když ho nepřipravíte z drahých vín.
Kromě vína budete k přípravě svařáku potřebovat cukr, hřebíček, případně kůru z citronu nebo pomeranče. Přidat můžete i muškátový květ, badyán nebo rozinky. Pokud si v kuchyni nejste dvakrát jistí, oceníte směs koření na svařák, která se prodává v obchodech.
Recept na svařené víno: Postup
Nalijte víno do hrnce a přidejte cukr. Poté přidejte všechno výše zmíněné koření a zahřívejte směs v hrnci tak dlouho, dokud se na dně nezačnou objevovat bublinky. Pozor, víno se nesmí vařit, jinak by z něj vyprchal alkohol.
Až se objeví bublinky, svařák ochutnejte. Zdá-li se vám málo sladký, můžete ho přisladit. Nakonec svařák přeceďte ho přes sítko, aby v něm neplavalo žádné koření, a podávejte.
Zkusit můžete i o něco složitější recept na svařené víno. Do hrnce nejprve dejte cukr a trochu vody (2 lžíce) a směs zprudka zahřívejte tak, aby cukr zkaramelizoval. Potom přidejte vodu (150 ml) a koření a zhruba 5 minut vařte. V druhém hrnci si mezitím ohřejte víno a pak do něj přeceďte obsah hrnce prvního. Dobrou chuť.